Leidschendam, je denkt er niet meteen aan om een dagje te gaan shoppen. Maar met de komst van het winkelcentrum Mall of the Netherlands is het zeker de moeite waard om een dagje Leidschendam in te plannen. Momenteel nog volop in aanbouw, maar de planning is dat volgend jaar het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland gereed zal zijn.

Fresh! de versmarkt binnen Mall of the Netherlands is al gereed en in december 2018 officieel geopend. Uitsluitend winkels met versproducten voor de dagelijkse boodschappen gecombineerd met een prachtig plein in het midden, wat weer bestaat uit een divers aanbod aan shops en zitjes. Ook is er een prachtig kookeiland geplaatst in dit middeneiland. Zeer regelmatig komen er tv-koks zoals Miljuschka Witzenhausen en Rudolf van Veen koken. De producten voor deze kooksessies worden geleverd door de plaatselijke ondernemers. Dit levert vele voordelen voor de plaatselijke ondernemers. De ondernemers worden betrokken bij het gesprek tijdens de kooksessie. Ook de producten en waar ze te krijgen zijn worden gepromoot tijdens deze evenementen. Enkele weken geleden was er een grote demonstratie met asperges. Deze waren aangeleverd door Henk Middendorp. “Mensen kunnen dan wat proeven, er wordt wat voor gedaan en er was de mogelijkheid om een cursus asperges schillen te volgen waarbij de deelnemers na afloop de asperges in een mooie theedoek mee naar huis mochten meenemen. Dit is echt een groot voordeel van Fresh!” vertelt Henk enthousiast.

 

Nadat Henk en Jacqueline Middendorp in 2015 met hun groente en fruitspeciaalzaak van de Kornoelje naar de Liguster zijn verhuisd zijn zij in 2018 nog een aantal panden verder opgeschoven om in het overdekte Fresh! gedeelte te komen. Een prachtige plek, in de rij bij onder andere de slager, bakker en kaaswinkel. Uitkijkend op de boulangerie van Robèrt van Beckhoven en de verse thee bar, stralen de vitamines van Henk je tegemoet. Het ondernemen binnen Fresh! heeft volgens Henk vele voordelen: “de winkelomgeving is veel mooier en het klimaat is altijd hetzelfde, het is hier nooit meer koud”. Het zijn voornamelijk vele vaste klanten die Henk samen met zijn vaste team dagelijks voorziet van de benodigde vitamines, maar er komen ook steeds meer dagjes mensen naar Fresh! en die lopen ook Middendorp Groente en Fruit niet zomaar voorbij.

 

Van jongs af aan is Henk al werkzaam in de groenten en fruit. Hij is de derde generatie Middendorp in de groentewinkel. Zes dagen in de week staat Henk om half vijf ’s morgens op om naar de groothandel te gaan. Op zaterdag zelfs nog iets eerder, want dan moet de winkel om 8.00 uur echt gereed zijn voor de eerste klanten. Henk vertelt: “Het is ook mogelijk om de producten door de leverancier te laten bezorgen, maar ik vind het toch belangrijk om de producten te zien en te proeven”. Dus gaat Henk nog steeds onderweg met zijn handgeschreven boodschappenbriefje.

 

“We zijn nu door de weeks open van 8.00 tot 18.00uur, maar in de toekomst is het de bedoeling dat Fresh! tot 20.00uur open is”. Ook op zaterdag en zondag is de winkel van Henk en Jacqueline geopend.  Zeven dagen in de week werken ze met veel enthousiasme en passie en dat is echt te merken!

 

 

Met de verhuizing naar Fresh! is er bij Middendorp Groente en Fruit meer gekoelde presentatieruimte gekomen. Een koelmeubel aan de passage kant, geeft de mogelijkheid om regelmatig andere producten hierin te presenteren en daardoor de passanten de winkel binnen te trekken. De maaltijdtoonbank is in dit seizoen voornamelijk gevuld met salades, in de winter zijn dit maaltijden en stamppotten. Ook is er nu dus meer ruimte om aardbeien en asperges gekoeld te presenteren. Het Carthago wandkoelmeubel staat net als in het vorige pand achterin de winkel. Alles wordt dagelijks vers bereid in eigen keuken. “Geen ingewikkelde recepten, maar gewoon zoals we thuis ook eten.  Oud Hollandse recepten, tuinbonen met spekjes en een aardappeltje daarbij”. Er zijn hier in het centrum meerdere ondernemers die maaltijden verkopen, dus op dit moment komen de meeste klanten toch nog echt puur voor de groenten en fruit. “De slager verkoopt veel maaltijden, maar daar hebben wij ook voordeel van, want wij leveren de groente en fruit aan hem” verteld Henk lachend.

 

Het is echt de moeite waard om een bezoek te brengen aan Fresh! en in het bijzonder aan de enthousiaste ondernemer Henk Middendorp. We wensen Henk, Jacqueline en medewerkers veel succes en een goede verkoop.