Al 28 jaar is De Vitaminetuin gevestigd in De Lier. Een prachtige plaats in de provincie Zuid-Holland. Sinds 2004 valt De Lier onder de gemeente Westland. De naam De Lier komt van het riviertje De Lee. Men sprak vroeger over het dorp aan de Leer, later is dat afgekort tot De Leer. Echter werd dit vaak zuiver uitgesproken als De Lier.

Op een prachtige vrijdagochtend in juli is het druk bij De Vitaminetuin. Logisch, want De Vitaminetuin is maar liefst drie keer in de top vijf en zelfs één keer in de top drie van Beste groenteman van Nederland geëindigd. Dick van der Ende zorgt samen met zijn 10 medewerkers dagelijks voor de vitamines in De Lier. Van maandag tot en met zaterdag is de winkel al ’s morgens vroeg geopend. Naast het werk in de winkel worden ook groenten, fruit en maaltijden rond gebracht bij consumenten. Ook catering, het leveren van werkfruit en overwerkmaaltijden aan bedrijven behoren tot de dagelijkse werkzaamheden.

Dick van der Ende, eigenaar van De Vitaminetuin, had in eerste instantie een 5.00 meter Carthago wandkoelmeubel besteld in een Legato uitvoering, met schuifruiten, ten behoeve van maaltijden. Vervolgens is de discussie op gang gekomen dat de logistiek in de warme en koude keuken niet meer op elkaar afgestemd waren in verband met de aanhoudende drukte.  Tevens  was het voor Dick wenselijk meer gekoelde presentatie ruimte te creëren in de winkelruimte. Toonen Winkelinterieurs is in nauw overleg met Dick van der Ende aan het ontwerpen gegaan, in de bestaande ruimte, met dit als eindresultaat.

Het sfeervolle interieur zorgt ervoor dat de producten goed opvallen en dat het water je al in de mond loopt bij binnenkomst.

Het nieuwe vijf meter lange Carthago wandkoelmeubel, voorzien van schuifruiten, is volledig gevuld met maaltijden. ’s Morgens in alle vroegte worden de maaltijden vers bereid. Op maandag start Dick zelfs al om 3.00 uur. Het kooppatroon van de consument is afhankelijk van dag van de week en natuurlijk het weer. Dick vertelt: “Aan het begin van de week verkopen we andijvie en aan het eind van de week niet, maar maaltijden verkopen we altijd. Vaste maaltijden zijn o.a. tuinboontjes, aspergeschotel en zomer witlofschotel. Het vlees komt van de buurman (de plaatselijke slager), maar bereiden we ook zelf.” Iedere vrijdag is de nasi en bami in de aanbieding en dat is te merken. De koeling wordt continue aangevuld. “Op zaterdagmiddag na 15.00 uur gaan alle maaltijden voor de halve prijs. Wat er dan nog overblijft komen ze ophalen voor de daklozen, dus ik houd niks over” verteld Dick. “Maar je moet natuurlijk wel proberen zoveel mogelijk te verkopen, weggeven kan altijd nog.”

Tegenover het Carthago wandkoelmeubel staat nog een opvallend meubel, de AGF-stelling,  met een benevelingssysteem. Deze beneveling zorgt ervoor dat het product zijn natuurlijke vocht behoudt, niet uitdroogt en de consument een Vers-beleving geeft.

Tussen deze meubels in is een middendisplay geplaatst. Deze display biedt naast presentatie- en opbergruimte  voor o.a. verpakkingsmateriaal ook plaats voor de weegschaal en de geïntegreerde afvalcontainer.

Nieuw in de winkel is dat de mensen, werkzaam in de keuken, zicht hebben op de winkelruimte door middel van een doorkijk. Hierdoor is er meer betrokkenheid met de consument ontstaan en andersom beleeft de consument een vers en ambachtelijk gevoel door deze inkijk in de warme keuken.

Tevens zijn er nog twee Carthago wandkoelmeubelen geplaatst, deze voorzien van een Presto indeling, geschikt voor voorverpakte producten. De overige ruimtes in de winkel zijn voorzien van een opmaat gemaakt interieur voor o.a. de presentatie van noten en dressings. Ook de buitenzijde van het pand is voorzien van de nieuwe huisstijl. Door de prachtige buitenreclame is De Vitaminetuin van veraf al te zien in de Hoofdstraat.

Wanneer u in de buurt bent, moet u zeker een bezoek brengen aan deze prachtige winkel en vakman Dick van der Ende.

 

Meer foto’s van deze winkel kunt u vinden bij Projecten.